Колективният европейски отговор на руските предложения в сферата на сигурността може да доведе до прекратяване на диалога, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров след преговори в Москва с британския първи дипломат Лиз Тръс, но преговорите завършиха без резултат.

Лавров не скри разочарованието си от срещата, като я оприличи на "разговор между глух и ням".

Лиз Тръс на свой ред призова Русия да предприеме стъпки към деескалация, като изтегли войските си от границата с Украйна.

Тя предупреди, че при евентуално руско нахлуване в съседната страна на Москва ще бъдат наложен санкции и ще бъде блокиран газопроводът "Северен поток 2".

В отговор Сергей Лавров напомни, че руските войски се намират на руска територия.

"Руските въоръжени сили, за които спомена министърката, и които предизвикват безпокойство в Лондон, се намират на собствената си територия. За разлика от стотиците и хиляди британски военнослужещи, които се разполагат в Прибалтика. Май вчера Борис Джонсън каза, че трябва да бъдат изпратени военнослужещи и в Румъния и България", язвително контрира той.

Сергей Лавров каза още, че може да бъде евакуирана част от персонала на руското посолство в Киев, защото "може англосаксонците да са намислили нещо, след като евакуират дипломатите си".

НАТО заплаши Русия: Изтеглете се, инак пращаме войски в 4 държави!

Какво мислят украинците и как ще действат, ако Русия ги нападне?