Основателят на проекта Gulagu.net Владимир Осечкин посочи името на програмиста, който прехвърли архива от видеото, което представя доказателства за изтезания и изнасилвания на затворници. Според правозащитниците програмистът се казва Сергей Савелиев.

Мъжът вече е във Франция. Осечкин обявява, че Савелиев е „в безопасност, под охрана“.

Според него името на информатора и външният му вид не са разкрити до пристигането на мъжа във Франция. Пристигайки в Париж, Савелиев поиска политическо убежище във Франция.

Освен това в Telegram канала Gulagu.net Осечкин каза, че е получил друг твърд диск от Савелиев, на който са запазени 2 терабайта официални документи и видеозаписи на болницата на Федералната служба за изпълнение на наказанията в Саратов. 

Той отбеляза, че в близко бъдеще ще бъде образувано наказателно дело за убийството на затворник в ОТБ-1 на Саратов, тъй като някои от затворниците, които са изтезавали други по заповед на администрацията, както каза Осечкин, започнали да сътрудничат на разследването.

И това се случва в 21 век? Сатанински изнасилвания и изтезания в затвор

 
Напомняме, Сергей Савелиев администрира камери за наблюдение в скандалната болница за туберкулоза на Федералната служба за наказания в Саратовска област. През този период той излежава девет години затвор по обвинения в трафик на наркотици.

Програмистът даде на правозащитниците на Gulagu.net 40 гигабайта видео доказателства за изтезания и малтретиране на затворници.

Междувременно руските власти се разбързаха. Официалните данни гласят, че в момента вървят седем следствия. Мнозина наблюдатели са изненадани, че руските власти толкова бързо предприеха мерки. Москва пое централно цялото разследване, а по места бяха уволнени редица служители и започнаха вътрешни следствени действия. 

Петима служители на отдела, които според адвокати са участвали в тормоза, са уволнени.

Превод: GlasNews.bg