Стана известно, че искат да погребат Алексей Навални в Москва на 29 февруари. Предполага се, че погребението на политика ще се състои на Борисовите гробища.

Но медиите съобщават, че погребението на Навални може да бъде преместено или на Троекуровское, или на Хованское гробище.

В интернет се появиха видеа от Борисовите гробища. Съдейки по видеото, трактор е разчистил снега на паркинга, а излишните автомобили са изведени от района. Покрай оградата вървят полицаи.

В публикуваните видеа участват служители на разузнаването. Уточнява се, че на входа ще бъдат монтирани металдетектори и камери за видеонаблюдение.

Тялото на политика беше доставено в Москва предния ден и се подготвя за погребение. В същото време семейството на Алексей Навланий не посочи точната дата и конкретното място за сбогуване.

Събеседниците на журналистите казаха, че парцел в столичното гробище може да струва от 250 хиляди рубли. На Борисовското гробище, което се смята за едно от най-старите църковни дворове в Москва, сега има само девет празни места и те ще струват най-малко 2,5 милиона рубли.

На Хованское парцелите започват от 132 хиляди рубли. Именно там родителите на Навални искаха да погребат сина си, но не се знае дали това гробище ще бъде избрано.

Журналистите на Ксения Собчак разговаряли с персонала на Борисовското гробище. Служителите казали, че няма точна дата за погребението на Навални, той може да бъде докаран „вече опят“.

„Но всичко това много прилича на спецоперацията през август 2023 г. с погребението на Евгений Пригожин, когато никой освен най-близкото му обкръжение не знаеше за мястото и времето“, поясняват журналистите.

Нека си спомним, че искаха да погребат Пригожин на Серафимовското гробище в Санкт Петербург, след което информацията започна да се променя. В резултат на това ръководителят на ЧВК Вагнер е погребан на гробището Пороховское.

Междувременно Навални е готов за погребение. Това изявление направи Павел Островски, свещеник от Руската православна църква, в интервю за Daily Storm.

Свещеникът каза, че нито един свещеник не може да откаже да извърши панихида на православен човек. И дори няма значение какъв е бил, дали е бил затворник или свободен.

Придружители на осъдения политик подчертаха, че Алексей Навални трябва да има опело според православните канони.