Москва е предупредила Република Южна Африка (РЮА), че арестът на руския президент Владимир Путин би бил равносилен на "обявяване на война", предаде ДПА, като се позова на писмено изявление, публикувано снощи от южноафриканския президент Сирил Рамапоса.

"Русия даде ясно да се разбере, че арестът на действащия ѝ президент ще бъде равносилен на обявяване на война", пише Рамапоса в своето изявление, адресирано до Върховния съд в северната южноафриканска провинция Гаутенг. Следователно РЮА има "очевидни проблеми с изпълнението на искането за арест и екстрадиция на президента Путин", пише още той.

Руският лидер е поканен в Йоханесбург за срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА) от 22 до 24 август въпреки международната заповед за неговия арест.

Кремъл съобщи на 15 юли за телефонен разговор между Рамапоса и Путин, на който южноафриканският президент (по негово искане е бил проведен разговорът) е информирал за хода на подготовката на форума. 

На 14 юли Рамапоса даде да се разбере, че предстоящата среща на върха на БРИКС ще се проведе в присъствен формат и в нея ще вземат участие президентите на всичките пет страни членки на организацията.

РЮА е изправена пред нарастващ международен натиск да потвърди, че ще изпълни заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС), ако Путин присъства срещата на върха, отбелязва ДПА. РЮА е подписала устава на МНС, но досега не е казала ясно как възнамерява да действа.

Съдът в Хага издаде заповедта за арест на Путин през март, като го обвини в предполагаеми военни престъпления в Украйна.

Рамапоса заяви, че не може да оправдае пред южноафриканския народ "поемането на риска от война с Русия". Напротив, той се ангажира да "защити националния суверенитет, мира и сигурността" на РЮА.

Поради това РЮА е подала молба до МНС за освобождаване от задължението да арестува Путин.

РЮА беше подложена на критики през 2015 г., когато отказа да арестува тогавашния судански президент Омар Башир и да го предаде на МНС.

Африкански надежди за групата БРИКС

Групата БРИКС е способна да промени съществуващия световен ред, като го направи по-справедлив, заяви снощи президентът на Република Южна Африка Сирил Рамапоса, цитиран от ТАСС.

"БРИКС вече обединява около 40% от населението на света и работейки заедно нашата асоциация може да бъде катализатор за създаването на по-безопасен и по-справедлив световен ред", подчерта Рамапоса в речта си на прием по повод провеждащата се в Йоханесбург среща на политически партии от страни от БРИКС. "Трябва да търсим решения на проблемите на бедността, глада и устойчивото развитие в интерес на глобалния Юг", добави той.

Рамапоса заяви, че една от най-неотложните задачи е да се реформира ООН и особено Съветът за сигурност. "Интересите на развиващите се страни трябва да се отчитат в по-голяма степен и тяхното присъствие в структурите на международните организации трябва да се увеличи", каза той и добави, че "това се отнася и за финансовите структури".