Русия е разположила повече от 40 000 войници на източната граница на Украйна и още толкова в Крим, съолщи говорител на украинския президент Владимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Зеленски пък на свой ред е настоял за разговор с руския си колега Владимир Путин заради ескалацията на напрежението в Източна Украйна, но все още не е получил отговор.

Говорителят на Зеленски - Юлия Мендел, изрази надежда това да не е отказ от диалог. Тя допълни, че украинският държавен глава ще посети Париж, където ще бъде обсъден конфликтът в Донбас и струпването на руски войски.

През последните дни в Кремъл не е постъпвало искане от украинския президент Володимир Зеленски за телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин, настоя пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров коментира информацията за струпването на руски войски по границата с Украйна, както и активността на американския боен флот в Черно море: "Задават се въпроси какво прави Руската федерация на границата с Украйна. Отговорът е много прост. Ние живеем там. Това е нашата страна. Какво правят Съединените щати с техните кораби и военнослужещи, които постоянно организират някакви мероприятия по линия на НАТО в Украйна, на хиляди километри от собствените си граници? Този въпрос засега остава без отговор", заяви Лавров на съвместна пресконференция в Кайро с египетския си колега Семех Шукри.

Той за пореден път обвини властите в Киев в отказ да изпълнят одобрените от Съвета за сигурност на ООН мински споразумения и предупреди: "Това може да приключи зле, защото в опит да възстанови рейтинга си сегашният киевски режим е способен да извърши безразсъдни действия".

US бойни кораби влизат в Черно море. Подкрепят Украйна срещу Русия

Русия предупреждава за война в Източна Украйна

Русия трупа войски на границата с Украйна САТЕЛИТНИ СНИМКИ