Министерство на отбраната на Русия за първи път публикува списък на украинските военнослужещи, загинали или получили тежки наранявания по време на "специалната военна операция".

Общо, по данни на военното ведомство, загиналите военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна са 23 367 човека.

„Документите, с които разполага Министерство на отбраната на Русия, свидетелстват за много дезертирали войници, ранени и изчезнали без следа“, се казва в Телеграм-канала на ведомството.

Публикуваните данни се отнасят за военна част 3057, в състава на която влиза неонацисткият полк „Азов“, срещу чиито бойци са образувани наказателни дела в Русия.

Списъците, съставени на украински език, посочват фамилията, името и бащиното име, ранг, длъжност, дата на раждане, обстоятелства на смъртта и местоположение на тялото или естеството на нараняването и диагнозата, съобщава РИА Новости.

В публикуваните документи има 386 имена: 122 загинали и 264 ранени, двама от които впоследствие са загинали.

Сред ранените има висши офицери, включително подполковник Александър Гавришенко, който беше ранен в рамото на 4 март по време на боевете в Мариупол, както и подполковник Гаврушенко, чиято причина за загубата на боеспособност е посочена като „рана от изстрел през средната трета на левия крак, хеморагичен шок III степен."

На 24 февруари Русия започна военна операция за демилитаризиране и денацификация на Украйна. Президентът Владимир Путин нарече целта му „защита на хората, които са били подложени на тормоз и геноцид от режима в Киев в продължение на осем години“.

Според Министерството на отбраната руските въоръжени сили нанасят удари само по военната инфраструктура и украинските войски. Армията вече е изпълнила основната задача на първия етап - значително намали бойния потенциал на Украйна. Основната цел на операцията в руското военно ведомство се наричаше освобождението на Донбас.