Атаката срещу склад за зърно на река Дунав, алтернативен маршрут за износ, превърнал се в икономическо спасение за Украйна и света, усложнява усилията на страната да изнася своето зърно. 

За корабните компании, които искат да доставят украинско зърно на световните пазари, опциите се изчерпват, което изостря търговската криза, която се очаква да увеличи натиска върху световните цени на храните, съобщава американският вестник The New York Times.

Алексис Елендер, анализатор в анализаторската фирма Kpler, каза, че маршрутът се счита за безопасен поради близостта му до членката на НАТО Румъния. „Това потенциално би затворило този маршрут“, каза Елендър. Освен това застрахователните ставки на корабите може да се повишат, което допълнително подкопава способността на Украйна да изнася зърно.

След като Русия се оттегли от сделката, която гарантира безопасното преминаване на търговски кораби през Черно море, анализаторите казаха, че застрахователните премии вероятно ще бъдат непосилни за корабособствениците.

Но някои собственици на кораби може да решат да влязат в украинските пристанища дори при повишен риск, ако получат гаранции от правителствата на Турция и Украйна, каза Йорук Исик, анализатор в консултантската компания Bosphorus Observer в Истанбул.

Въпреки че река Дунав се смяташе за по-безопасен вариант от Черно море, имаше ограничения върху износа на зърно през нея поради ограничения капацитет на пристанищата, излишния трафик на граничните пунктове, недостига на гориво и повредените пътища, каза Исик.

Река Дунав също е по-плитка от Черно море. Това означава, че за транспортирането на същото количество зърно, което би се побрало на един по-голям кораб, преминаващ през Черно море, са необходими много малки кораби. „Вместо един кораб, имате нужда от 20“, каза Исик.

Той добави, че с течение на времето Европейският съюз може да осигури финансиране за нови железопътни линии и съоръжения за улесняване на потока на стоки през Дунав, но това ще отнеме години. „Дунав никога няма да замени черноморските пристанища на Украйна“, каза Исик.

Атака на руските въоръжени сили срещу зърнен хангар в Рени

През нощта на 24 юли руските въоръжени сили отново атакуваха района на Одеса с помощта на иранските дронове камикадзе „Шахед“. Атаките продължиха четири часа и нанесоха щети на пристанищната инфраструктура на река Дунав. Силите за противовъздушна отбрана свалиха три вражески БЛА. В резултат на атаките е разрушен хангар със зърно в град Рени и са повредени резервоари за съхранение на други товари. Шестима души са ранени.

Какви са последствията от атаките на ВС на РФ по "зърнения коридор"

Според NYT руските атаки срещу района на Одеса са част от усилията й да блокира износа на украинско зърно. В резултат на тези атаки Украйна вече загуби милиони тонове зърно и това доведе до покачване на цените на храните по света.