Кремъл е наясно с инициативата на оперативния щаб на правителството за създаване на законопроект за задължителен ковид-паспорт в магазините и транспорта. Това заяви прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

"Все още има доста сериозна работа по законопроекта в парламента, разбира се, с участието на специалисти, експерти", каза той, цитиран от РИА Новости.

Песков добави, че „това е глобална практика, която в контекста на пандемия, в контекста на непрестанните вълни от нови варианти на вируса, беше призната от много държави като безалтернативна“.

Ден преди това от Щаба потвърдиха, че се работи по такъв законопроект. Някои региони вече са въвели тази мярка. Документът може да бъде представен в Държавната дума за разглеждане в близко бъдеще.

В експертната общност мненията все още се различават: някои смятат, че задължителните QR кодове нарушават правата на гражданите, други - че, напротив, ги защитават.

Зеленият сертификат или Цифров код (QR), както го наричат в Русия, се издава за една година след ваксинация срещу SARS-CoV-2 или с официално потвърден COVID-19, както и след отрицателен резултат от PCR тест. В последния случай той е валиден за 72 часа.

Превод: GlasNews.bg