Русия няма да доставя петрол на онези страни, които подкрепят установяването на таван на цените на руското гориво, увери вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак.

„Що се отнася до ценовите ограничения: ако наложат ценови ограничения, тогава ние просто няма да доставяме петрол и петролни продукти на такива компании или държави, които налагат ограничения, тъй като няма да работим при непазарни условия“, каза вицепремиерът пред репортери.

Според Новак поставянето на лимит на цените на горивата е пълен абсурд, а опитите за промяна на пазарните механизми на петролната индустрия ще я дестабилизират и ще представляват заплаха за петролния пазар, а това може да доведе до катастрофа в енергийната сигурност на целия свят. Както отбеляза заместник-председателят на правителството на Руската федерация, европейските и американските потребители ще бъдат първите, които ще плащат за това.

Новак добави още, че Русия произвежда толкова петрол, колкото може да бъде извлечен и продаден. Обемите на производство постепенно се увеличават и ако компаниите намерят нови пазари, производството ще продължи да расте, каза той.

Припомняме, по-рано министърът на финансите на Съединените щати Джанет Йелън каза, че е обсъдила с китайския вицепремиер Лю Хе възможността за определяне на таван на цената на руския петрол .