Омбудсманът на Руската федерация Татяна Москалкова заяви, че телата на украински войници, загинали при катастрофата на Ил-76 край Белгород, могат да бъдат прехвърлени в Украйна в близко бъдеще. Това съобщи тя в коментар за РИА Новости.

Според Москалкова всички експертизи в Руската федерация по телата на жертвите са приключили. Тя добави, че "има воля от страна на Русия" и Украйна е готова да приеме телата.

В същото време тя не посочи конкретни дати за прехвърлянето на телата на военните.

Припомняме, че на 1 март комисарят по правата на човека Дмитрий Лубинец заяви, че Украйна планира да проведе диалог с руската страна относно връщането на телата на украински военнопленници, за които се твърди, че са загинали при катастрофата на самолета Ил-76.

Той отбеляза, че е минало много време от катастрофата на Ил-76, така че страната агресор е имала възможност да предостави цялата информация на Украйна, както и да предаде списъци на затворници или да опровергае информацията, че има украински военнопленници на борда. Вместо това обаче Кремъл, както отбеляза омбудсманът, се занимава с информационна кампания срещу държавата ни.

Припомняме, на 24 януари военнотранспортен самолет Ил-76 се разби на 100 км от украинската граница, близо до Белгород. Според представители на въоръжените сили на Украйна този самолет може да е транспортирал ракети С-300 , които руснаците изстрелват по Харков. В същото време Русия заяви, че на борда е имало 65 украински затворници, които са били качени за размяна.

Представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна в коментар за радио "Свобода" потвърди, че точно на този ден всъщност са планирали да разменят пленници. По думите му процедурата по размяната е спряла след съобщения за разбития самолет.

Западното издание France Info съобщи информация, получена от непотвърдени източници относно това с какви оръжия може да се достигне до цел на разстояние от 100 км. Те посочиха, че може да става дума за ракета, изстреляна от системата за ПВО "Пейтриът".