Министерството на правосъдието на Русия включи шоумена и телевизионния водещ Максим Галкин в регистъра на лицата-чуждестранни агенти.

Както е обяснено на уебсайта на ведомството, Галкин се занимава с политическа дейност, получавайки финансиране от Украйна.

В регистъра хумористът е посочен под номер 23. Негови предшественици са журналистката Юлия Латинина, както и блогърите Тамара Ейделман и Майкъл Нуки.

По този повод се изказа дъщерята на сенатор Елена Мизулина, член на Обществената камара и ръководител на Лигата за безопасен интернет Екатерина Мизулина.

Тя отбеляза, че Галкин е „паднал на самото дъно“, тъй като е „вбесил руския народ“ с изявленията си, докато е бил „заложник в западните сценарии“.

Сега статутът на чужд агент го лиши от възможността да работи в руска телевизия, както и да получава рекламни договори. Да не говорим за концертната и корпоративната дейност в Русия.

„Така ще бъде с всяко същество, което предаде нашата родина“, пише Мизулина младши. 

Известно е, че Галкин е напуснал Русия от началото на войната в Украйна, летейки за Израел. Първоначално претекстът за това пътуване беше лечението на съпругата му Алла Пугачева, както и планираната ваканция. Всъщност обаче там той се изказа доста остро за решението на руските власти да започнат "специална операция" и също осъди тези действия.

Освен това той организира концертна дейност, където също говори за войната, позволявайки си антируски изявления.

Малко след като стана ясно, че галкин е обявен за чуждестранен агент, Алла Пугачова поиска от Министерството на правосъдието на Руската федерация "да я запише в редиците на чуждестранните агенти" - като неин съпруг.

Известната руска певица Алла Пугачова се обърна към Министерството на правосъдието на Руската федерация с молба, в знак на солидарност със съпруга си Максим Галкин, също да я „направи“ чужд агент.

Звездата публикува публикация с призив към Министерството на правосъдието на страницата си в Instagram .

Ето пълния текст на поста на Пугачова.

„Обжалване до Министерството на правосъдието на Руската федерация.

Моля ви да ме включите в редиците на чуждестранните агенти на моята любима страна, защото съм солидарна с моя съпруг, честен и достоен човек, истински и неподкупен патриот на Русия, който желае просперитет на родината, мирен живот, свобода на словото и край на смъртта на нашите деца за илюзорни цели, които правят страната ни изгнаник и усложняват живота на нашите граждани.

Алла Пугачева.

Имайте предвид, че почти 3,5 милиона потребители са абонирани за Instagram на Алла Пугачева. В коментарите към публикацията много от тях изразиха възхищение от изказването и благодариха на певицата за нейната искреност и честност.


Снимка: Instagram

Досега Алла Пугачова не е коментирала открито руската инвазия в Украйна, но ситуацията със съпруга й явно я е принудила да наруши мълчанието си и да подкрепи Максим Галкин, който е противник на войната.

Превод: GlasNews