От 20 юли 2023 г. всички кораби, плаващи по Черно море към пристанищата на Украйна, ще се считат за потенциални превозвачи на военни товари, съобщи руското министерство на отбраната.

„Във връзка с прекратяването на Черноморската инициатива и съкращаването на морския хуманитарен коридор, от 00.00 часа московско време на 20 юли 2023 г. всички кораби, които плават в Черно море към украинските пристанища, ще се считат за потенциални превозвачи на военни товари", се казва в телеграм канала на отдела.

Държавите на знамето на такива кораби ще се считат за замесени в украинския конфликт на страната на Киев. Освен това някои морски зони в северозападната и югоизточната част на международните води на Черно море са обявени за временно опасни за корабоплаване. Министерството на отбраната добави, че предупрежденията за отнемане на гаранциите за безопасност на моряците са издадени по установения ред.

Припомняме, че в понеделник, 17 юли, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обяви прекратяването на всички споразумения по сделката със зърно. Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова на свой ред призна, че сделката може да бъде възобновена, ако западните страни преразгледат отношението си към изпълнението на задълженията.