Плановете на Г-7 да ограничи цените на руския петрол предизвикаха остра реакция на Москва, която я насочи към Япония заради коментарите, направени от премиера Фумио Кишида, в които разкри за първи път някакъв размер на някакво ограничение.

"Постигнахме споразумение, че международната общност ще създаде система, в която цената на руския петрол ще бъде ограничена до около половината от сегашната, и международната общност няма да купува или разрешава закупуването на петрол над това ниво", заяви Кишида по време на реч от предизборната кампания на 10 юли в Япония.

Говорейки пред репортери дни по-късно, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Япония заема много недружелюбна позиция спрямо Русия. Във всеки случай такава недружелюбна позиция не спомага за улесняване на отношенията в търговията и икономиката, включително енергийния диалог".

"Съмнително е дали подобни решения могат да бъдат взети, честно казано."

Анализатори побързаха да предупредят, че цената на петрола може да достигне до 380 долара за барел, ако Русия значително намали производството и доставките на петрол.

При намаляване на руските петролни доставки с пет милиона барела дневно, цените на петрола могат да излетят в стратосферата, отбелязаха анализаторите от JP Morgan Chase.

Това би бил най-лошия сценарий за потенциалния руски отговор на опитите за ограничаване на цената на нефта. Много е вероятно правителството на Русия да отговори на поставянето на ценови таван с намаляване на доставките. Свитият петролен пазар е на тяхна страна, смятат експертите.

В началото на юни ЕС въведе друга мярка срещу руския петрол, като забрани изобщо покупката, вноса или преноса на суровината и някои петролни изделия. Предвижда се постепенното спиране на този внос да отнеме шест месеца за суровия петрол и до осем месеца за други преработени петролни продукти, информира Дир.бг.  Временно изключения бяха предвидени за вноса на суров петрол по тръбопроводи в онези държави от ЕС, които заради географското си разположение страдат от особена зависимост от руските доставки и нямат засега възможности да ги заменят. България също получи временна отстъпка от забраната за внос на руски суров петрол по море.

В ЕС се върти идеята за ценови таван и за руския природен газ - не за ограничаване на ползването му, както предложи Европейската комисия. Гърция например е сред поддръжниците на идеята за такъв ценови таван.