Руското министерство на отбраната отговори на обстрела на Севастопол в окупирания Крим. Те казаха, че САЩ са виновни за обстрела. 

Вашингтон е отговорен за ракетната атака срещу цивилни в Севастопол, тъй като всички полети на американските ракети ATACMS се въвеждат от американски специалисти. Това заявиха от руското министерство на отбраната, откъдето твърдят, че именно с тези ракети е обстрелван окупираният Крим, пише ТАСС.

„Следователно отговорността за умишлената ракетна атака срещу цивилни в Севастопол се носи преди всичко от Вашингтон“, се казва в изявление на ведомството, добавяйки, че атаката от американските ракети ATACMS няма да остане без отговор.

Севастопол, Крим, обстрелЦял екран
Дим в Севастопол 

Първоначално губернаторът Михаил Развожаев заяви в канала си в Telegram, че в Севастопол работят руските сили за ПВО и всички служби са приведени в бойна готовност. Тогава губернаторът съобщи, че „пет въздушни цели са унищожени“.

„Отблъскването на ракетната атака е завършено, 5 въздушни цели са унищожени в небето над акваторията, но фрагменти от свалените цели са паднали в крайбрежната зона. Развожаев съобщи за 14 жертви.

Севастопол, Крим, обстрелЦял екран
Доклад за ситуацията в Севастопол 

По-късно губернаторът съобщи, че не пет, а четири ракети са свалени и обяви „терористична атака срещу гражданската инфраструктура на град Севастопол“.

Севастопол, Крим, обстрелЦял екран
Доклад за ситуацията в Севастопол 
 
Източник от силите за сигурност каза на ТАСС, че ракетите са изстреляни от Николаев. Военните предприемат мерки за ликвидиране на екипажа, изстрелял ракетите.

Според  „губернатора на анексирания Севастопол Михаил Развозжаев броят на загиналите е нараснал до петима души.

„За съжаление в момента имаме 124 жертви, от които три деца и двама мъртви“, каза Развозжаев в своя канал в Telegram. Той добави, че е информирал руския президент Владимир Путин за нападението, държавният глава е изразил съболезнования на семействата на жертвите и е възложил на федералните власти да окажат необходимата помощ на Севастопол, а в Крим е изпратен специален полет на въздушна линейка от Москва .

Една от жертвите на обстрела е 9-годишната дъщеря на заместник-кмета на град Магадан Олег Аверянов, която е била на почивка с родителите си. Назначеният от Москва губернатор на Крим Сергей Аксенов обяви 24 юни за ден на траур в региона.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече ракетната атака срещу Крим „ритуално престъпление“, тъй като ударът е нанесен в деня, когато православните християни празнуват празника Света Троица. 

„Дата за такъв удар не е избрана случайно - денят на Света Троица. Но ние прекрасно разбираме какво се крие в същността на киевския режим – това е дълбока омраза към всичко, което е свързано с Русия, с руската култура. И, разбира се, православието и християнството като цяло“, каза тя . Дипломатът призова секретариата на ООН директно да осъди атаката срещу Севастопол.

Телеграм каналът "Кримски вятър" отбелязва, че украинските въоръжени сили са поразили ракети в района на Севастополския залив, Николаевка и Казашкия залив, както и плажа в Учкуевка, над който е била свалена една от ракетите. Във връзка с ракетната атака бойни самолети излетяха от летище Белбек. Кримски вятър допълва, че въпреки ракетната атака не е обявена въздушна тревога.