Евгений Пригожин е бил на борда на разбилия се в Тверска област самолет Embraer-135 (EBM-135BJ). Това съобщиха от пресслужбата на Федералната агенция за въздушен транспорт в Telegram.

Съобщава се също, че на борда на катастрофиралия самолет са били:

  • Николай Матусеев;
  • Дмитрий Уткин;
  • Валери Чекалов;
  • Александър Тотмин;
  • Евгений Макарян;
  • Сергей Пропустин.

Сред членовете на екипажа:

  • командир Алексей Левшин,
  • втори пилот Рустам Каримов,
  • стюардеса Кристина Распопова.

„Полетът на самолет Embraer-135 (EBM-135BJ) е извършен въз основа на издадено по установения ред разрешение за използване на въздушното пространство“, се казва в съобщението.

Припомняме, че на 23 август самолет Embraer Legacy 600 на Евгений Пригожин се разби в Бологовски район на Тверска област на Руската федерация. Според Grey Zone той е бил свален от руската ПВО. Всичките 10 души на борда са загинали.

Според телеграм канала Mash очевидци са чули две силни експлозии преди падането. Това се потвърждава и от източника на TG канала на VChK-OGPU.

„18:20 дойде карта, която изчезна от радара. 18:32 - самолетът избухна в небето. Имаше две експлозии. Крилото и стабилизаторът паднаха на станция Куженкино, а фюзелажът и крилото паднаха в село Куженкино, на два километра от бившата ферма. Цивилни граждани не са пострадали, нито една къща не е била засегната “, цитира събеседника каналът TG .

На свой ред телевизионният канал "Царьград", позовавайки се на източник в комисията на Росавиация, твърди, че по предварителна информация бизнес самолетът Embraer Legacy 600 е бил взривен. Според телевизионния канал зад това стои Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна (ГУР МОУ).

Засега официалните заключения на комисията не са публикувани.

Освен това Царград, позовавайки се на неназован източник, съобщи, че телата на Евгений Пригожин и командира на ЧВК "Вагнер" Дмитрий Уткин са идентифицирани на място.

Въпреки това, както пише телеграм каналът VChK-OGPU с позоваване на служители на мястото на катастрофата, този факт не е верен.

„Идентификацията на Пригожин и Уткин не е нищо друго освен измислица. Известно е, че те са били на борда. За идентификация обаче е рано да се говори. ОМУ и идентификацията като цяло все още не са аргументи. Сега са поставили лампите, чакат всички от Москва, проверката все още не е забелязала, няколко трупа без глави, вътре, далеч от кабината, прах от телата ”, цитира събеседника каналът TG.

Според телеграм канала 112 спасителите, работещи в района на Твер на мястото на катастрофата на бизнес самолет, са извадили само 8 души изпод останките.

„Издирването на още двама пътници от списъка продължава, но засега без успех“, се казва в съобщението.

Твърди се, че намерените на мястото на катастрофата са силно обгорени и неидентифицирани. Останките ще бъдат изпратени за генетично изследване за установяване на самоличността.

Зеленски реагира на смъртта на Пригожин. Според Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, предизвикателното премахване на основателя на ЧВК Вагнер предполага, че неговият бунт е изплашил твърде много ръководителя на Кремъл Владимир Путин.

Освен това медиите съобщиха, че Руската гвардия и полицията спешно се събират в Руската федерация. В Ростов на Дон се готвят за възможни вълнения заради смъртта на собственика на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. Именно оттук преди два месеца тръгна конвой от наемници и почти влезе в Москва.