Кремъл заяви днес, че конференцията за Украйна, организирана от Швейцария, е дала незначителни резултати и е показала безсмислието на разговорите без участието на Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че резултатите от срещата са "близки до нулата". Русия остава отворена за диалог с всички страни, които възнамеряват да го водят, и ще продължи да предава позицията си на тях, каза Песков.

Миналата седмица президентът Владимир Путин заяви, че Русия е склонна да сложи край на войната, но постави условия на Украйна - отказ от амбициите си в НАТО и изтегляне на войските от четири региона, за които претендира Москва - които Киев отхвърли като равносилни на капитулация.

Зеленски: Мирната конференцията за Украйна ще увеличи натиска върху Москва

На срещата на върха през уикенда в Швейцария западните сили и техните съюзници осъдиха нахлуването на Русия в Украйна, но не успяха да убедят големите необвързани с позиция по отношение на конфликта държави да се присъединят към заключителното им изявление, като нито една страна не заяви интерес да бъде домакин на следваща подобна среща.

Повече от 90 държави взеха участие в двудневните преговори в швейцарски алпийски курорт по молба на украинския президент Володимир Зеленски, въпреки че Москва не бе сред поканените.

На свой ред Русия осмя събитието. Решението на Китай да не участва почти гарантира, че срещата на върха няма да успее да постигне целта на Украйна да убеди големите страни от "Глобалния Юг" (геополитически термин за развиващите се държави - бел. ред.) да се присъединят към изолирането на Русия.

Експерт: Мир е възможен само на база на директни разговори между Украйна и Русия

Бразилия присъства на срещата само като "наблюдател". В крайна сметка Индия, Индонезия, Мексико, Саудитска Арабия и Република Южна Африка (РЮА) не подписаха комюникето от срещата на върха, въпреки че някои спорни въпроси бяха пропуснати с надеждата да се получи по-широка подкрепа.

Все пак конференцията даде възможност на Киев да демонстрира подкрепата на западните съюзници, от която според него се нуждае, за да продължи да се бори срещу далеч по-голям враг.

Песков коментира и изказванията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно разговорите между страните в алианса за разполагането на допълнителни ядрени оръжия, определяйки ги като ескалация на напрежението.

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия, изваждайки ги от складовете и поставяйки ги в бойна готовност на фона на засилващата се заплаха от Русия и Китай, заяви по-рано днес Столтенберг.

Говорителят на Кремъл заяви, че коментарите на генералния секретар на НАТО изглежда противоречат на комюникето от мирната конференцията за Украйна, в което се казва, че всяка заплаха или употреба на ядрени оръжия в контекста на конфликта в Украйна е недопустима.

"Това не е нищо друго освен поредната ескалация на напрежението", заяви Песков.

По-рано днес Кремъл каза, че са били осъществени контакти със САЩ във връзка с евентуалната размяна на затворници, в това число и журналиста от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, но че те трябва кореспонденцията да остане далеч от медиите.

"Искам отново да ви напомня за разговора на президента (Владимир Путин) с ръководителите на информационните агенции в Санкт Петербург - той потвърди, че има такива контакти", каза Песков. "Те продължават, но трябва да продължат да се провеждат в пълна тишина... Поради това не могат да бъдат предоставяни никакви съобщения, изявления или информация по този въпрос", уточни той.

На запитване защо делото за шпионаж срещу Гершкович ще се проведе при закрити врата, Песков отговори, че не може да коментира подобни въпроси, тъй като това е решение на съда, съобщи БТА.

По-рано днес стана ясно, че делото срещу Гершкович ще започне на 26 юни и ще бъде гледано при закрити врата, като се позоваха на пресслужбата на съда, пред който ще бъде изправен американския журналист, отбелязва Ройтерс.