Медиите съобщават, че руските ВКС са нанесли „ответен удар“ за терористичната атака на Въоръжените сили на Украйна на Кримския мост. Нанесени са най-малко 50 ракетни удара по стратегически цели на Украйна - пристанища, железопътни гари, летища, които бяха атакувани следобед на 26 юли.

Според MK нападението е извършено под формата на "звезден удар", т.е. ракетите се приближават до цели от няколко посоки. Целите на ВКС били „подземни командни центрове на НАТО, украински щабове и подземни арсенали“.

Редица канали на TG съобщиха, че десет бомбардировача са излетели от Саратов, от летище Енгелс към Украйна, и 12 самолета Ту-95МС от Каспийско море. Вчера следобед започна евакуация от пристанището в Николаев. Следобед беше обявена въздушна тревога в Днепропетровска, Николаевска, Одеска, Полтавска и Харковска области поради масиран налет, изстреляни са по 15-20 ракети.

Около седем вечерта се чуха експлозии в Днепропетровска и Кировоградска области. Медиите предполагат, че са изстреляни ракети „Искандер“, чиято цел е, наред с другото, логистичен терминал, който приема западна военна техника и боеприпаси за въоръжените сили на Украйна в Донбас.

В седем и половина вечерта Въоръжените сили на РФ атакуваха с "Кинжали" Тернополска, Лвовска и Хмелницка област. Последното е домакин на летище Староконстантинов, използвано от бомбардировачи Су-24М за изстрелване на британски крилати ракети.

Източници съобщиха, че поради множеството удари украинската ПВО е претоварена.

Херсонска област и Змийския остров също бяха атакувани.

Мащабната ракетна атака срещу Украйна дойде, когато представители на Министерството на отбраната на САЩ заявиха, че Украйна е започнала „основния удар“ на контранастъплението. За това пише New York Times, позовавайки се на двама представители на Пентагона. Според доклада въоръжените сили на Украйна са „хвърлили в битка хиляди военнослужещи, които са в резерва“, много от които са били обучени на Запад.

Според други източници на изданието при успех новата операция ще продължи от една до три седмици.

Превод и редакция: GlasNews