От петък, 25 март, Русия отваря хуманитарен коридор за излизане на чужди кораби от пристанищата на Украйна към открито море. Това каза пред журналисти началникът на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев.

Според него събирането на кораби ще се извърши на 20 мили югоизточно от Иличевск.

Представителят на военното ведомство отбеляза, че 67 чуждестранни кораба от 15 държави продължават да бъдат блокирани в украинските пристанища, те не могат да излязат в открито море от там поради високата мина опасност, възникнала по вина на Киев, както и заплаха от обстрел от украинските военни.

"Още веднъж подчертаваме, че от руска страна не се създава опасност за свободата на гражданското корабоплаване. В потвърждение на това обявяваме, че Руската федерация създава хуманитарен коридор за излизане на чуждестранни кораби от украински пристанища към открито море“, каза Мизинцев.

Общата дължина на хуманитарния коридор за кораби е 80 морски мили в югозападна посока, лентата за движение е широка 3 мили. Времето на коридора е всеки ден от 8:00 до 19:00 московско време, започвайки от петък.