В Руската федерация възнамеряват да произвеждат до 6000 безпилотни летателни апарата Shahed годишно. В същото време Украйна също има възможности за мащабно производство на дронове. Това написа на 28 май в своя Telegram канал Сергей Бескрестнов, военнослужещ от въоръжените сили на Украйна и специалист по радиотехнологии.

В публикацията си Сергей Бескрестнов се позовава на статия в The Wall Street Journal, според която руснаците са сключили споразумение с ирански партньори за изграждане на завод за производство на дронове. Съдейки по договора, заводът е планирал да произвежда 6000 Shahed годишно, но според Международния институт за стратегически изследвания в края на април заводът е изпреварил графика, като вече е доставил 4500 Shahed.

Според експерта, за да достигнат цифрата от 6000 БПЛА годишно, руснаците трябва да произвеждат около 500 устройства на месец. Според него тази цифра „не е особено впечатляваща“, тъй като в момента много украински компании могат да произвеждат 100-150 ударни дрона на месец.

Сергей Бескрестнов също посочи, че украинските военни са се научили да противодействат на руските атакуващи БЛА с помощта на средства за противовъздушна отбрана. В същото време, според експерта, руската ПВО не демонстрира много висока ефективност.

Превод: GlasNews.bg