Препоръчва се руските региони да оценят готовността си да предотвратят вноса и разпространението на холера. Това се посочва в решението на Роспотребнадзор, което в четвъртък, 28 април, беше публикувано на официалния портал за правна информация. 

Също така, в случай на откриване на случаи на холера, на властите в региона се препоръчва да осигурят готовността на болниците за противоепидемични мерки.

„Да се ​​осигури готовността на болничната база, лабораторната база и други медицински организации за провеждане на противоепидемични мерки при откриване на болни от холера“, се казва в документа.

В резолюцията се посочва, че се препоръчва това да стане преди 1 юни 2022 г. Освен това Роспотребнадзор препоръчва териториалните администрации да определят категориите граждани, които подлежат на задължителна ваксинация срещу холера.

По-рано секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев обяви връзката на огнища в различни страни с американски биолаборатории. Беше съобщено също, че комисията по биологични лаборатории разследва огнища на болести в Украйна.

Според руски специалисти холерата и антраксът са сред онези смъртоносни болести, за които Украйна е провела изследвания по поръчка на Съединените щати. 

Руското министерство на отбраната също съобщи, че Пентагонът разпространява коронавируси, дирофилариоза и смъртоносна туберкулоза чрез своите биологични лаборатории в Украйна.

Превод: GlasNews