Русия, в отговор на санкциите на ЕС, постави висшето ръководство на ЕС в черен списък. Списъкът включва еврокомисари, ръководители на военни структури на Европейския съюз и мнозинството от депутатите в Европейския парламент.

„В отговор на масивните едностранни санкции на Европейския съюз и в съответствие с принципа на реципрочност, който е основен за международното право, руската страна разшири списъка с представители на страните членки на ЕС, на които е забранено да влизат на територията на нашата страна. Ограниченията важат за висшето ръководство на Европейския съюз, вкл. редица европейски комисари и ръководители на военни структури на ЕС, както и огромното мнозинство от депутатите в Европейския парламент, които насърчават антируската политика“, се казва в уебсайта на руското външно министерство.

Както е отбелязано в съобщението, съответната вербална нота е изпратена на делегацията на ЕС в Москва. Министерството заяви, че всяко враждебно действие от страна на ЕС „неизбежно ще бъде последвано от твърд отговор“. Също така външното министерство подчерта, че санкционната политика на Европейския съюз срещу Русия е преминала всякакви граници.

„С действията си ЕС не само води до задънена улица в отношенията с Русия, но и застрашава благосъстоянието и сигурността на собствените си граждани, както и стабилността на световната финансово-икономическа система“, допълват от министерството.