Русия започна пренасянето на телата на украински войници, загинали на територията на металургичния завод Азовстал в Мариупол, съобщава Асошиейтед прес.

По-рано беше съобщено, че на 2 юни Киев и Москва извършиха първата официална размяна на загинали, по време на която всяка страна предаде 160 тела на другата. Все още не се знае колко души са загинали на територията на завода. Вечерта на 6 юни президентът на Украйна Владимир Зеленски призна, че около 2500 войници са се предали в завода.

Русия и Украйна си размениха тела на загинали войници за първи път от много време

Анна Головко, говорител на полк "Азов", потвърди пред АР, че най-малко 52-ма от загиналите са служили в поделението. Десетки тела вече са доставени в Киев и процесът по идентифициране на останките чрез ДНК анализ е започнал.

Същата информация потвърждават и близките на бойците от "Азов", които вече са получили телата на свои близки.

В средата на май украински военнослужещи, включително бойци от "Азов", които държаха отбраната в завода "Азовстал" в Мариупол повече от два месеца, започнаха да се предават. Руското министерство на отбраната твърди, че 2500 украински войници са се предали. Президентът на Украйна каза преди ден, че Киев прави всичко възможно те да се завърнат у дома. Руската страна не говори за размяната и не изключва иск срещу тях.

Формирование "Азов" е създадено през 2014 г. като опълченски батальон, начело стояха крайнодесни активисти. В същото време много бойци на Азов подчертават, че не са неонацисти, а самият полк се превърна в неразделна част от въоръжените сили на Украйна.

Превод: GlasNews