Въз основа на информация от открити източници руският експерт Валентин Катасонов анализира стокообмена между Русия и други страни на фона на санкционната политика на Запада.

Както пише "Свободная преса" , докато САЩ и ЕС продължават да налагат нови ограничения на Русия, самите Щати дори след 24 февруари, от началото на войната в Украйна, продължават да купуват дърва, метали, уран, титан, храни и други стоки от Русия.

Позовавайки се на мнението на чуждестранния наблюдател Драго Боснич, анализаторът разобличи лицемерието на Вашингтон, който принуди Европа да се откаже от отношенията с Руската федерация, но в същото време продължава активно да сътрудничи на руската страна.

Освен това американските власти се опитват да скрият от „партньорите“ вноса на много стоки от Русия. Например наскоро Съединените щати започнаха да транспортират руски продукти през Турция. Това, по-специално, съобщи вестник Yeni Safak в края на август, позовавайки се на източници от турския бизнес.

Както отбелязва експертът, анализът на външноикономическите връзки между РС и други страни е затруднен поради факта, че Федералната митническа служба на Русия, както и други ведомства, са затворили оперативна статистическа информация за външната търговия на страната.

Въпреки това, благодарение на информация от други страни, с които Русия поддържа икономически отношения, Катасонов направи изводи за стокообмена между нашата страна и други държави.

Така, според Министерството на търговията на САЩ, в периода от януари до юли 2022 г. в Руската федерация са внесени стоки от Америка на стойност 1,30 милиарда долара. 

Вносът в САЩ и Русия възлиза на 11,64 милиарда долара за същия период.

Така доставките от Русия за САЩ надвишават 9 пъти покупките оттам. 

Припомняме, че след 24 февруари Вашингтон наложи търговски санкции срещу Русия. Особено строги мерки се отнасяха до доставките на стоки от Съединените щати. По този начин Западът се опита да обезкърви руската икономика, спирайки доставките на важни стоки.

Много стоки обаче ще продължат да се доставят в Съединените щати от Русия - от дърво до оръжеен титан. Въпреки спада на търговския оборот с около половината, доставките все още се извършват в голям мащаб.

Експертът заявява, че от Русия в САЩ се внасят не само дървен материал, метали и хранителни продукти, но и радиоактивни материали (47 партиди, 7,7 хиляди тона), като някои от тези стоки могат да попаднат в категорията „стратегически значими“ .

Също така в САЩ все още се доставят от Русия: „електроди от въглерод и графит“ (39 партиди, 8,4 хиляди тона), „боеприпаси“ (47 партиди, 3,39 хиляди тона), „оборудване за производство на нефт“ ( 20 лота, 791,99 тона), „оборудване за обработка на данни“ (11 лота, 446,5 тона), „оптично влакно“ (8 лота, 388,41 тона), „турбини“ (2 лота, 45,43 тона) и други стоки.

„Вярвам, че поне някои от елементите, изброени по-горе, могат и трябва да бъдат класифицирани като „стратегически“. Възниква въпросът защо след 24 февруари Москва продължи да снабдява страната, която ни обяви за пряк противник“, недоумява експертът.

Превод: GlasNews