Депутатът от Държавната дума от Кримския регион Михаил Шеремет заплаши да удари Киев, ако въоръжените сили на Украйна атакуват Кримския мост. Официални лица от администрацията на Володимир Зеленски многократно са казвали, че съоръжението е една от основните им цели и чакат да получат от Запада оръжие, с което да направят опит да го бомбардират.

„Опитът на украинските националисти да атакуват Кримския мост ще доведе до съкрушителен удар върху центровете за вземане на решения в Киев, военната инфраструктура и логистичните канали за оръжие. За своята провокация киевският режим ще получи такъв отговор, че вече няма да може да се съвземе“, каза Шеремет, цитиран от РИА Новости.

Депутатът увери, че Кримският мост е надеждно охраняван. Той също така предупреди САЩ за тяхната отговорност, ако съоръжението бъде атакувано с техните оръжия.„САЩ, които доставят смъртоносни оръжия на Украйна, също ще носят отговорност за провокацията срещу Крим. Русия няма да се церемони с враговете си. Имаме възможност да поставим на място американските власти, които прекрачиха всички допустими граници. Ние призоваваме американския народ да върне на страната си цивилизован вид и да изгони режима на президента Джо Байдън, който се стреми да удави целия свят в кръв “, добави парламентаристът.

Украйна щяла да ползва американски оръжия, за да удари Крим

Ден преди това съветникът на Зеленски, Олексей Арестович, заяви, че Киев може да атакува Кримския мост "веднага щом се появи първата техническа възможност". Освен това Вадим Скибицки, говорител на главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, каза, че Киев може да използва американски ракети, за да удари руски цели в Крим.