Появата на коронавирусна инфекция може да бъде свързана с изтичане от американска биологична лаборатория, руското правителство трябва да повдигне въпроса за отговорността за разпространението на вируса. Това заяви председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин, цитиран от руския вестник "Независимая газета".

"Въз основа на това как страните - сателити на Съединените американски щати мълчат, как самите САЩ мълчат, може да се направи един извод: съвсем очевидно е, че това се дължи на факта, че те са допуснали някакъв теч от тези лаборатории, които бяха създадени по целия свят. Би било редно правителството да повдигне и тези въпроси ", каза Володин по време на заседание на Съвета на законодателите на Руската федерация.

Председателят на долната камара призова САЩ да спрат изследванията, вследствие от които, както каза той, може да произхожда коронавируса.

"И нека помислят как да компенсират разходите на всички страни, които са пострадали от това. Ясно е, че той (вирусът) е открит във Ухан. Но в Ухан, отново, чия е лабораторията? Американска. Те я финансираха там", настоя той.

Според Володин най-вероятно паралелно се работи за моделиране на вируса, "и това се прави от Съединените американски щати". Ако това изследване не бъде спряно, светът ще бъде "заложник на нови и нови ситуации", предупреди той.