Доставката на руски природен газ за Полша е преустановена. Това съобщава полският информационен портал Onet, позовавайки се на информирани източници в правителството и полската нефтена и газова индустрия.

Според изданието става дума за спиране на доставките на газ по договора в Ямал и във вторник, 26 април, ще има официални доклади по този въпрос.

Съобщава се, че полското министерство на климата е свикало заседание на антикризисния щаб след спирането на доставките на газ.

Така нареченият „Ямалски договор“ е сключен между PGNiG и Газпром на 25 септември 1996 г. (доставките се извършват по газопровода Ямал-Европа) и изтича на 31 декември 2022 г. Документът урежда задълженията на страните за износ и внос на природен газ.

По-рано стана известно, че Варшава няма да плаща за руски газ в рубли. Такова изявление направи във вторник, 26 април, правителственият комисар по стратегическата енергийна инфраструктура Петър Наимски.

Междувременно руският холдинг "Газпром" не може да потвърди информацията за спиране на доставките на газ за Полша, каза пред репортери официалният представител на компанията Сергей Куприянов.

Както отбеляза представителят на холдинга, днес Полша е длъжна да плаща за доставките на син газ в съответствие с новата процедура за плащане.

Превод: GlasNews