"Въоръжените сили на Киев са подготвяли военна агресия срещу (проруските отцепнически образувания в Източна Украйна) Донецка и Луганаска народни републики (ДНР и ЛНР)", предаде РИА Новости.

Според официалния представител на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков ведомството му е пленило секретни документи на Националната гвардия на Украйна (военизирано подразделение под командването на МВР). "В наше разположение попадна заповед, подписана от командира на Националната гвардия на Украйна Николай Балан на 22 януари 2022 г. В нея се нарежда да се стартира концентриране на жива сила и техника в районите, граничещи с ДНР и ЛНР и да се започне подготовка и извършване на военна агресия срещу двете републики. Операцията е била планирана за месец март", каза високопоставеният военен.

14-ти ден на руската инвазия в Украйна. Ще има ли "режим на тишина"?

"В друг документ се обръща внимание върху психологическата  подготовка на личния състав и мотивирането му за водене на активни бойни действия", заяви още Конашенков.

По думите на военния: Въпросните документи оборват всички твърдения на режима в Киев, че Украйна е нямала планове за нападение срещу ДНР и ЛНР, пише novini.bg.

"Засега не можем да хвърлим светлина върху въпроса доколко САЩ и НАТО са имали пръст в подготовката на украинската операция срещу Донбас. В същото време обаче ние разполагаме с данни, че американски и британски военни инструктори са обучавали бойци от Националната гвардия на Украйна", каза още генерал-майорът.

Пентагонът се врътна за полските МиГ-ове: Не е разумно да се дават на Киев