Руските въоръжени сили казаха днес, че са унищожили множество оръжия, доставени от САЩ и други държави от НАТО, включително съвременна ракетна система, при нови свои атаки срещу украински позиции,

Говорителят на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков каза, че в Одеса е бил поразен склад, в който били съхранявани противокорабни ракети "Харпун", а в Донецка област, близо до град Покровск, е била поразена доставена от САЩ ракетна система за залпов огън HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System).

Достоверността на руските твърдения не може да бъде потвърдена, тъй като според независими експерти системите HIMARS са трудни за откриване и унищожаване, отбелязва ДПА.

Украйна многократно е използвала ракети "Харпун" срещу руския Черноморски флот.

Началникът на регионалната полиция в Покровск Руслан Осипенко каза, че руски ракетни системи за залпов огън са поразили жилищен район в града, предаде Ройтерс. При атаката има загинали и ранени хора, съобщи Осипенко, без да посочи числа. Украинската полиция публикува видеозапис, на който се виждат жилищни сгради, понесли щети.

Руските твърдения, както изглежда, са директен отговор на твърденията на Киев за поредица от успешни удари по 30 руски логистични центрове и складове за боеприпаси, извършени с няколко системи за залпов ракетен огън, които наскоро бяха дадени на Украйна от Запада, отбелязва Ройтерс.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви днес, че отказът на Украйна и НАТО да признаят суверенитета на страната му над Крим представлява "системна заплаха" за Русия, тъй като там се намира главният щаб на руския Черноморски флот, предаде Асошиейтед прес.

В случай че Киев атакува моста, който свързва Крим с Русия, това би имало сериозни последици за украинското ръководство, предупреди Медведев. "Ако това се случи, последиците ще са очевидни: Те веднага ще бъдат изправени пред Деня на страшния съд. За тях ще бъде много трудно да се скрият", закани се заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация.