Константин Воронцов, заместник-началник на отдела за неразпространение и контрол на въоръженията на руското външно министерство, заяви на 16 февруари, че Русия може да атакува американски граждански космически обекти, които се използват за военни цели.

Според длъжностното лице Вашингтон използва невоенни космически обекти в украинския конфликт, следователно те могат да станат „легитимна цел“ за руските въоръжени сили.

Воронцов смята, че действията на Съединените щати надхвърлят безвредното използване на космически технологии, каквито се използват в руско-украинската война, съобщава руският Интерфакс.

„Говорим за използването от Съединените щати и техните съюзници на компоненти на гражданската инфраструктура в космоса, в смисъл на търговска инфраструктура, за военни цели“, каза Воронцов в Съвета на федерацията.

Според него дейността на Вашингтон е пряко участие във въоръжен конфликт, така че подобна космическа инфраструктура може да се нарече „квазигражданска“. Следователно може да се превърне в „легитимна цел за отмъщение“.

Намерения на САЩ

Подобни заплахи вече се чуха от Москва през октомври миналата година. В тази връзка Вашингтон предупреди, че всякакви атаки срещу сателити или инфраструктура на САЩ ще доведат до „адекватна реакция“. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че Белият дом възнамерява да използва всички средства, за да разкрие и да потърси отговорност от Русия за всяка подобна атака, ако се случи.

„Всяка атака срещу инфраструктурата на САЩ ще бъде посрещната с подходящ отговор и по подходящ начин“, каза Кърби пред репортери.

Възможности на руските въздушно-космически сили

Руското издание "Военно обозрение" публикува материал, в който се описват средствата за унищожаване на космически обекти. По-специално беше казано, че следното може да бъде използвано от Русия като противосателитно оръжие:

  • противоракетна система А-235 "Нудол", която е способна да прихваща обекти на височини от 50 км до 1000 км;
  • авиационен комплекс 30P6 "Контакт";
  • система за противоракетна отбрана от последно поколение С-500.
оръжия на Руската федерацияцял екран
Противоракетна система А-235 "Нудол"
 
оръжия на Руската федерацияцял екран
Руски системи за противоракетна отбрана С-500
 

В тази връзка Фокус реши да разбере потенциалните възможности на руснаците да унищожават космически обекти, включително търговски спътници на западни държави. Според експерта Роман Химич Русия разполага със средствата да унищожава обекти в космоса, но не разполага с достатъчно оръжия, за да води ефективна кампания срещу многобройни сателитни групировки.

Превод: GlasNews