В Русия засилиха организацията за защита на столичната инфраструктура - Силите за сигурност на правителството на Москва след бунта на ЧВК "Вагнер" през лятото на 2023 г. Това съобщи Министерството на отбраната на Обединеното кралство в X (Twitter).

През ноември 2022 г. руският президент Владимир Путин одобри създаването на организация за защита на столицата - Московските правителствени сили за сигурност. През юли 2023 г. тази организация придоби по-скоро военизиран характер, а именно получи разрешение за използване на огнестрелно оръжие. Британското министерство на отбраната смята, че могат да бъдат наети няколко хиляди новобранци от планираните 15 хиляди души.

Британското разузнаване отбеляза, че тази структура е един от примерите за дългогодишната руска традиция на „парамилитаризация“ - увеличаване на броя на въоръжените организации извън редовната армия. Структурата може да е била подсилена отчасти в отговор на опасения относно готовността на местните сили за сигурност на Москва да противодействат на бунта на ЧВК Вагнер през юни 2023 г.

Освен това позволява на жителите на Москва доброволно да изпълняват „патриотични“ задължения по време на война, като избягват службата на фронтовата линия в Украйна.

"Кметът на Москва Сергей Собянин успя да ограничи прякото въздействие на конфликта върху сравнително богатото население на столицата. Повечето руски жертви в Украйна идват от по-бедните провинциални региони", добави британското разузнаване.

Доклад на британското разузнаване, Великобритания