Руските въоръжени сили са постигнали напредък, завземайки още украински територии, съобщи днес министерството на отбраната на Русия. Бойците на провъзгласената от сепаратистите в Източна Украйна Донецка народна република са се придвижили с още 4 километра, каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Тази информация засега не може да бъде потвърдена по независим път. Конашенков заяви, че е превзето Урожайне и се водят сражения за още три села.

Русия и нейните съюзници от т. нар. Луганска народна република, провъзгласена от сепаратистите, са завзели три населени места. Убити са 40 украински войници и са унищожени бойни машини, каза още Конашенков.

Повече от 360 000 души са пристигнали в Русия от територията на Украйна и Донбас от 18 февруари насам, като 22 000 от тях се намират в пунктове за временно настаняване, съобщи руският заместник-министър на извънредните ситуации Алексей Серко, цитиран от ТАСС.

Серко отбеляза, че "само една трета (от тези хора) са получили финансова помощ", информира novini.bg. Причината е, че парите се дават не на ръка, а се превеждат по банков път, а много от бежанците нямат сметка, обясни той.

"За изминалото денонощие границата пресякоха 16 000 души, повечето от които - майки с деца или възрастни хора. Някои от тези хора нямат документи за самоличност и трябва да бъде установено кои са те", каза още руският заместник-министър на извънредните ситуации.

Медувремнно говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че украинската армия провежда контраофанзиви, които са направили възможно, по-специално на юг, да си възвърне позициите спрямо руските войски, сблъскващи се със затруднения в комуникациите.

Украинските военни „сега в определени ситуации са в настъпление“, каза Кърби пред Си Ен Ен, добавяйки, че те „преследват руснаците и ги изтласкват от райони, където руснаците са заемали в миналото“. „Знаем, че те са извършили контраатаки (. . .) особено през последните дни в Николаев, ключов град в Южна Украйна", добави той.

„Виждахме как (тези териториални придобивки) да нарастват през последните дни“ в полза на Украйна, каза Джон Кърби. „Това е истинско доказателство за способността им да се бият според плановете си, да се адаптират и отново да се опитват да отблъснат руските сили", допълни говорителят, визирайки украинските сили.

Руските сили "не провеждат операциите си с координацията, която човек би очаквал от съвременна армия", обясни говорителят на Пентагона. „Командирите им не винаги си говорят, не винаги осъществяват координация между въздушните и сухопътните сили“, каза Джон Кърби пред CNN.

„Видяхме напрежение между въздушните и сухопътните сили относно това как те се подкрепят взаимно, понякога добре или с трудности“, и същото важи за флота, продължава той. „Те имат проблеми с командването и управлението“ на войските", каза Кърби.

И на всичкото отгоре „свършват бензина, остават без храна“, отбеляза той.