Все още не е известно къде точно се намира тялото на Алексей Навални. Опозиционерът, който почина на 16 февруари в колонията на Ханти-Мансийския автономен окръг, е изчезнал и според някои съобщения следователите все още не са извършили проверка.

На следващия ден след новината за смъртта на Алексей Навални майка му пристигна в колонията. Но тялото на политика вече не беше там. Не е бил и в моргата.

Медиите предполагат, че преди пристигането на майката тялото на Навални може да е било изнесено от колонията.

Журналисти проучиха видео от камери, монтирани близо до заледената река Об.

"Тялото на руския опозиционер Алексей Навални е докарано в морга със среднощен конвой", написа опозиционното издание "Медиазона".

"Според анализ на кадри, разпространени в интернет, тялото на опонента на Владимир Путин бе натоварено в минибус УАЗ на Федералната служба за изтърпяване на наказанията. Тази кола се е движеше предпоследна, зад нея имаше полицейски патрулен автомобил, а пред нея - частна кола. Конвоят бе оглавяван от още една патрулка", добавя медията.

"Четирите коли отпътуваха от село Харп, където се намира наказателната колония, в която намери смъртта си Навални, през град Лабитнанги до столицата на Ямало Ненецкия автономен окръг град Салехард, където има морга", посочва още изданието.  

"Транспортирането на тялото стана в нощта на 16 срещу 17 февруари. Колите преминаха разстоянието от 54 километра, като използваха и заледената река Об", съобщава медията.

Както отбелязва изданието, камерите, за които се твърди, че са заснели конвоя с тялото на Навални, са били инсталирани през 2018 г. като част от съвместен проект между Ростелеком и правителството на Ямало-Ненецкия автономен окръг. Видеоклиповете от тях са публично достояние.