Руските въоръжени сили контролират Мариупол, каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу по време на съвещание чрез видеоконферентна връзка, предаде ТАСС.

"В освободените от националистите територии на ЛНР, ДНР и Украйна се установява мирен живот. Включително в Мариупол, най-големият индустриален и транспортен център на Азовско море. Той е под контрола на руската армия", допълни Шойгу.

По думите на военния министър, руските въоръжени сили продължават да се опитват да убедят националистите, блокирани в "Азовстал", да освободят цивилни и да предадат оръжието си.

Според Шойгу в хода на специалната военна операция Москва разширява контрола си върху териториите на Луганската и Донецката републики. 

"Пристигналите на територията на Украйна оръжие и боеприпаси от НАТО ще бъдат унищожени. Съединените щати и техните съюзници от Алианса продължават да изпращат оръжия в Украйна. Отбелязвам, че всеки транспорт на Северноатлантическия алианс, пристигнал на територията на страната с оръжие или материали за нуждите на украинските въоръжени сили, се счита от нас като легитимна цел за унищожаване", добави Сергей Шойгу.

Мощна експлозия е избухнала тази сутрин в окупирания град Макеевка в Донецка област, съобщи РИА Новости. По първоначална информация снаряд е поразил нефтена база, в която има складирано огромно количество гориво.