Руската държавна телевизия “обяви” началото на Третата световна война с потъването на "Москва". Твърдението идва от основни лица, които прокарват политиката на Кремъл. Те застъпват и тезата, че Русия се бори "срещу инфраструктурата на НАТО, ако не и с самото НАТО".

Припомняме, че ракетният крайцер "Москва", известен като флагман на Черноморския флот, е потъналпо време на буря. Информацията предаде държавната агенция ТАСС, позовавайки се на руското министерство на отбраната. Руското вътрешно министерство няколко пъти повтори версията си, че експлозия на муниции на борда е причината за пожара, избухнал на крайцера "Москва". Какво е довело до експлозията обаче не става ясно.

Говорителят на украинската армия в пристанищния град Одеса Сергей Брачук обаче твърди, че "Москва" е бил ударен от украински ракети от типа "Нептун", което Русия отрича.

В същото време обаче,"Росия 1" бе съвсем близо до това да признае украинското участие в потапянето на "Москва". Пропагандисти поискаха “смазващ отговор” за станалото, пише англоезичното издание Metro.

Олга Скабеева, една от водещите пропагандисти на Путин, говори за Западната помощ, която получава Украйна по време на войната.

“Това, в което ескалира (конфликта ) спокойно може да се нарече Трета световна война. Това е напълно сигурно”, казва Скабеева.

“Ние се бием срещу инфраструктурата на НАТО, ако не и с самото НАТО. Трябва да отбележим това”, заявява тя.

Друг гост в предаването свързва потъването на Масква с атака на руска земя. Това обаче косвено потвърждава твърденията на Украйна и оборва руската версия за пожар. Той дори използва определението “война” вместо спецеална военна операция, какъто термин използва Русия.

Припомняме, че Москва вече обяви военните доставки за Украйна, от страна на съюзниците й за цели на атака.

Вчера властите в страната реагираха остро на решението на Швеция и Финландия да кандидатстват за членство в НАТО.

Превод: GlasNews.bg