Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ще предложи на европейските лидери част от руските банки да бъдат изключени от системата SWIFT.

Ответните мерки срещу Русия са обсъдени с лидерите на Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Канада.

"Ангажирахме се да гарантираме, че част от руските банки ще бъдат изключени от SWIFT. Това ще даде гаранции, че тези банки са извадени от международната финансова система и така са възпрепятствани да оперират в глобален мащаб.

Отрязването на банките ще попречи на възможността им да правят финансови транзакции по света и ще блокира ефективно руския внос и износ. Второ, ще попречим на Путин да използва заделените средства за война.

Ще парализираме авоарите на руската централна банка. Това ще доведе до замразяване на нейните транзакции и ще направи невъзможно за нея да осребри активите си. И накрая, ще работим за забрана руските олигарси да използват авоарите си на нашите пазари. Всички тези мерки съществено ще навредят на възможностите на Путин да финансира войната", настоя тя.

Часове по-късно руската централна банка съобщи, че клиентите на руските банки, които попадат под санкциите на САЩ и други западни страни, няма да могат да ползват своите карти с приложенията на "Гугъл Пей" и "Епъл Пей", нито да пазаруват с тях зад граница.

От националния трезор отбелязват, че става въпрос за карти на ВТБ, "Совкомбанк", "Новикомбанк", "Промсвязьбанк" и банка "Открития".

Тези карти няма да могат да бъдат ползвани и за онлайн разплащания към компании регистрирани в страни, които са наложили санкции на Москва.

Какво представлява SWIFT?

SWIFT е световна междубанкова финансова телекомуникация (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - SWIFT). Това е основната защитена система за съобщения, която банките използват за извършване на бързи и сигурни трансгранични плащания, позволявайки гладко протичане на международната търговия.

В момента мрежата се използва от повече от 11 000 финансови институции за изпращане на сигурни съобщения и платежни нареждания. Без глобално приета алтернатива, тази система е от съществено значение за глобалните финанси.

През годините SWIFT се превърна в основен механизъм за финансиране на международната търговия. През 2020 година около 38 милиона транзакции са се изпращали всеки ден през платформата. Това улеснява сделки на стойност трилиони щатски долари.

Кой притежава SWIFT?

SWIFT e основана през 70-те години на миналия век и реално е кооперация от хиляди институции и държави, които използват услугата. Базирана в Белгия, системата остава неутрална в търговските спорове.

Защо забраната изключването на Русия от SWIFT е нещо наистина много сериозно?

Този ход ще навреди най-силно на руската икономика, защото обикновените транзакции ще трябва да се извършват директно между банките или да се насочват през нови конкурентни системи. Това пък увеличава разходите и създава забавяния.

Премахването на Русия от SWIFT ще попречи на финансовите институции да изпращат пари към или от страната, което би било внезапен шок за руските компании и техните чуждестранни клиенти, особено купувачите на петрол и природни ресурси, деноминирани в щатски долари.