Словашкото издание "Dennik N" публикува видео, на което се вижда, че и.д. военен аташе на руското посолство в Братислава Сергей Соломасов предава 1000 евро на автора на конспиративни публикации Богуш Гарбар.

Записът е направен от словашките спесцлужби, разследващи делото за шпионаж, което доведе до изгонването на 14 март от Словакия на трима руски дипломати.

По-рано властите в страната забраниха в страната да работи руски военен аташе, затова Соломасов формално е бил негов заместник, но фактически е изпълнявал същите функции, отбелязва "Dennik N".

Човекът, който получава парите - Богуш Гарбар, под различни псевдоними е писал за сайтовете Hlavne spravy ("Главни новости") и и Armadneho magazinu ("Армейски журнал").

Според следствието, от април 2021 г. Гарбар е сътрудничил с офицери от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), които са действали под прикритие в посолството в Братислава. Журналистът е събирал и предавал на руските разузнавачи особено секретна информация и затова е получавал възнаграждение. При обиска, в дома на Гарбар са били иззети дигитални ключове и част от получените пари.

В рамките на разследването са задържани четирима словашки граждани (един от тях е Гарбар), които са събирали информация за сътрудника на руското посолство, съобщи и.д. началника на полицията в републиката Щефан Гамран. Те са получили общ "хонорар" от около 60 000 евро.

Сред заподозрените се оказа бивш сътрудник на депутат от парламента - Йозеф Ф., който се е опитвал да получи достъп до секретни доклади на спецслужбите. Вторият е Богуш М., работил до края на 2021 г. в Словашката информационна служба. Последният е проректорът на военната академия в град Липтовски-Микулаш - Павел Б., който е предал на своя офицер от ГРУ "информация от стратегическо значение", засягаща дейността на НАТО и въоръжените сили на Словакия. Според разузнаването Павел Б. е сътрудничил на руските шпиони от 2013 г.

Двама от задържаните, в това число и журналистът Богуш Гарбар, вече са направили пълни самопризнания. Всички арестувани са заплашени със затвор от 4 до 13 години.