Андрей Молодкин, известен руски художник, каза, че "държи изкуство на стойност 45 милиона долара като заложник, за да освободи Джулиан Асандж". Той вече обеща да разтвори шедьоври на Пикасо, Уорхол и Рембранд в киселина в 29-тонен трезор, ако основателят на WikiLeaks умре в затвора. И ще ги върне само ако Асандж бъде освободен. 

Андрей Молодкин твърди, че е събрал 16 произведения на изкуството, които според него струват общо 45 милиона долара, и сега заплашва да ги унищожи, ако исканията му не бъдат изпълнени.

Андрей Молодкин, художникЦял екран
Андрей Молодкин Снимка: Galleria Giampaolo Abbondio

Той каза, че произведенията на изкуството се съхраняват в 29-тонен сейф, съдържащ „изключително корозивно“ вещество и ще бъдат върнати на собствениците им само ако Асандж бъде освободен от затвора, пише Daily Mail.

Основателят на WikiLeaks очаква резултата от последната си жалба срещу екстрадиция в Съединените щати, където е изправен пред обвинения в шпионаж и до 175 години затвор.

Противоречивият артист, подкрепящ освобождаването му, твърди, че съдържанието на сейфа ще бъде напълно унищожено, ако таймерът на Dead Man's Switch не се нулира всеки ден и самият сейф бъде заключен в петък.

Андрей Молодкин, в безопасност, Джулиан АсанджЦял екран
Проект на сейф за картини Снимка: Sky News

Според Молодкин 24-часовият таймер за обратно отброяване ще бъде нулиран само ако „някой близък до“ Асандж потвърждава всеки ден, че той все още е жив.

Молодкин направи изявлението на фона на опасенията на поддръжниците на Асандж, че здравето му се е влошило, като неговият адвокат каза, че „животът му ще бъде изложен на риск“, ако бъде екстрадиран.

„В тези катастрофални времена – когато имаме толкова много войни – унищожаването на изкуството е много по-голямо табу от унищожаването на живота на човек. Откакто Джулиан Асандж влезе в затвора... свободата на изразяване, свободата на словото, свободата на информацията станаха все повече и повече потиснати, „Сега това чувство се засили за мен“, казва художникът.

Той отказа да каже какви произведения на изкуството има в сейфа, но каза, че съдържа някои от неговите собствени творби, както и творби на Пикасо, Рембранд, Уорхол, Джаспър Джонс, Янис Кунелис, Робърт Раушенберг, Сара Лукас и други художници.

Андрей Молодкин, в безопасност, Джулиан АсанджЦял екран
Сейф, създаден от Андрей Молодкин Снимка: Sky News

Също така собственикът на една миланска галерия твърди, че е предоставил картина на Пикасо на Молодкин и е подписал споразумение за неразкриване коя точно.

Джампаоло Абондио, който познава Молодкин от много години, каза, че първоначално е отказал да предаде картината, но след това се е съгласил.

„Това ме накара да мисля, че е по-важно за света да има един Асандж, отколкото допълнителен Пикасо, така че реших да приема“, каза той.

Молодкин по-рано влезе в заглавията, след като заля копия от мемоарите на принц Хари Spare с фалшива кръв в знак на протест, че е убил талибански бойци, докато е служил в Афганистан.

Кой е Андрей Молодкин

Молодкин е скулптор и художник. Той е бивш войник от Съветската армия, участник в антивоенни протести и руски дисидент, сега живеещ в Южна Франция.

Преди това той направи огромен портрет на Владимир Путин, използвайки кръв, дарена от украински войници, и каза, че не може да се върне в Русия, защото се страхува, че режимът на Путин ще го затвори за работата му.

Андрей Молодкин, портрет на ПутинЦял екран
Портрет на Путин от Андрей Молодкин Снимка: Galleria Giampaolo Abbondio

Съпругата на Асандж Стела подкрепя проекта Dead Man's Switch на Молодкин, който тя нарече "произведение на изкуството".

„Политическият затвор на Джулиан е истински акт на тероризъм срещу демокрацията. Истинските мишени тук не са само Джулиан Асандж, но правото на обществото да знае и бъдещето на способността да се търси отговорност от властта. Ако демокрацията победи, изкуството ще оцелее, както и животът на Джулиан“, каза тя.

Твърди се, че Молодкин държал сейфа в работилницата си в южната част на Франция, преди да го премести на тайно място.

Основателят на WikiLeaks е държан в затвора с максимална сигурност HMP Belmarsh в югоизточен Лондон от април 2019 г., след като беше насилствено изведен от посолството на Еквадор, когато седемгодишното му дипломатическо убежище беше отнето.

Публичните изслушвания са насрочени за 20 и 21 февруари и се смятат за последния шанс на Асандж да предотврати екстрадирането му в САЩ.

Джулиан Асанж, Стела МорисЦял екран
Булката на Асандж Стела Морис в деня на сватбата си Снимка: Getty Images