Отделни руски олигарси обсъждат възможността за физическо отстраняване на руския президент Владимир Путин. Това съобщи Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна.

Известно е, че в Москва се е състояла среща на двама влиятелни руски лица - Александър Машкевич и Пьотър Авен. Темата на срещата била санкциите, наложени на Руската федерация и конкретни бизнесмени заради войната в Украйна, провеждана от Путин. 

Представители на руския голям бизнес сега търсят начини да повлияят на диктатора или на близкото му обкръжение от силовия блок. Но това се усложнява от факта, че Путин е в строга изолация и на практика не допуска никого до себе си. На първо място олигарсите, които той смята за „ненадеждни“.

Според украинското разузнаване обаче големият руски бизнес вече е готов за най-радикалните стъпки. Някои олигарси дори обсъждали плащането за физическото отстраняване на Путин. 

След началото на руската инвазия цивилизованите страни наложиха и все още въвеждат мощни икономически санкции срещу страната агресор. Освен всичко друго, ограниченията се отнасят до паричното обръщение в страната, дългови задължения, санкции срещу руски банки и т.н. Така курсът на рублата се е увеличил почти четири пъти само за две седмици на войната.  

Освен това световните производители и марки започнаха масово да напускат руския пазар. Въпреки че някои международни компании все още продължават да печелят "кървави пари". Сред тях са Adidas, Leroy Merlin и Danone.