Руските студенти започнаха да получават "призовки" през личния си акаунт в сайтовете на университетите, съобщава "Nexta".

Според съобщения в медиите на 15 март няколко студенти от Новосибирския държавен технически университет са видели известия в личния акаунт на студента, че са призовани във военната служба за регистрация и вписване.

Малко по-късно се оказа, че двойно повече ученици са получили електронни призовки. Според официалния представител на университета призовки са получили 32 студенти.

"Ние спазваме федералния закон. Ние сме длъжни да информираме студентите за всички изисквания на службата за военна регистрация и набор. Не разбирам каква е същността на всички преживявания", добави представител на университета, чиито имена не се дават от медиите.

Също така не беше възможно да се разбере кои ученици са получили призовки: редовни, задочни или младежи, които се обучават във вечерна форма на обучение.

Освен това студенти от Московския институт по енергетика започнаха да получават подобни известия. Те съдържат информация за необходимостта да се явят за получаване на призовка във военната служба на Лефортово за изясняване на документи за военна регистрация.

Писма получиха студенти 4-ти курс, както и някои студенти и докторанти. Според студентите ръководството на учебното заведение моли всички, получили писмата, да спазват изискването, тъй като то е задължително.

дневен ред, дневен ред за студенти, дневен ред на новосибцял екран
Студентите в Новосибирск започнаха да получават призовки от службите за военна регистрация и вписване в електронен вид

Припомняме, че на 15 март стана известно, че руските военни комисари са започнали да раздават призовки на мъже за „уточняване на данни“ вече в 16 региона. Военните комисари наричат ​​наборните събития „дигитализация на базата данни на мобилизираните“. Възможно е ново набиране на доброволци във въоръжените сили на РФ за прехвърляне в Украйна, твърдят журналисти.

Освен това руски медии писаха, че Кремъл е отговорил на съобщенията за втора вълна на мобилизация в Русия. Според медиите руснаците вече тайно раздават призовки, а британското разузнаване каза, че военнослужещи от Руската федерация нямат право да излизат в чужбина. В същото време говорителят на Путин Дмитрий Песков отрича нова вълна на мобилизация.

Превод: GlasNews