Антон Красовски, руски пропагандист и водещ на телевизионния канал Russia Today, попита руското министерство на отбраната дали хора, заразени с вируса на имунната недостатъчност (ХИВ), се призовават на военна служба. Той написа това на страницата си в Telegram.

"Уважаемо Министерство на отбраната. Това е моят въпрос, който вероятно изисква официален отговор. Вярно ли е, че военните служби признават хората с ХИВ годни за военна служба?", пише той.

Той заяви, че официално човек с ХИВ не може да бъде призован в руската армия и принадлежи към категория D - негоден за военна служба. Тази категория освобождава наборника от наборна служба и изобщо от военна служба.

Самият Антон Красовски живее с ХИВ от 2011 г. За това руският водещ говори през 2017 г. в интервю за проекта Zag.

„Аз самият живея с ХИВ от 2011 г. и самият аз съм минал през всички тези унижения и ад, през които преминават всички обикновени хора“, каза тогава той.

На 13 януари Красовски обяви, че Русия ще изпрати войски в Украйна и обеща да изгори украинската конституция на киевския Крещатик. Тогава той нарече украинците "създания" и посъветва "да не мечтаят" за влизане в НАТО.

Частичната мобилизация на руснаците приключва