Руските въоръжени сили са установили контрол над източноукраинското село Богдановка, западно от град Бахмут, в Донецка област, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на официално изявление на руското министерство на отбраната.

Селото има стратегическо разположение, отбелязва Ройтерс. То се намира на малко под десет километра североизточно от град Часов Яр, който Русия се опитва да достигне, след като през февруари превзе разположения на юг град Авдеевка.
 
Франс прес посочва, че Богдановка се намира между Бахмут и Часов Яр, на територия, в която руските войски настъпват в последните седмици срещу украинските части, изнемогващи от недостига на боеприпаси.

"Подразделение от войските под Южното командване установи пълен контрол над Богдановка и прилежащата към селището местност в Донецката народна република", се казва в изявление на руското министерство на отбраната, цитирано от АФП.

Донецката народна република, заемаща част от украинската Донецка област, се е самопровъзгласила като част от Русия на територията на Украйна, а ръководителят ѝ е назначен от Кремъл.

До руската пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Богдановка е населявана от малко над сто жители, посочва АФП, като обръща внимание на факта, че съобщението за превземането на селото от Москва идва ден след като Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри военна помощ на стойност 95 милиарда долара, в която влиза помощ за Украйна за 61 млрд. долара.

Агенцията допълва, че в третата година на сраженията срещу Русия украинската армия е изтощена от недостига на боеприпаси и трудностите при набора на хора за фронта.