Стана известно за „информационната блокада“, която руските военни са принудени да спазват. В зоната на войната е разпоредено спазване на режим на информационно мълчание, съобщават медиите.

Интернет отбелязва, че руските военни са спрели да говорят в Telegram за своите дела, хода на военните операции и т.н. Например блогърът „Вожак“, който водеше онлайн дневник и разказваше за щурма на Авдиевка, беше принуден да изтрие канала.

„Войникът може да не харесва някои заповеди, но ако започне да ги обсъжда, тогава армията ще свърши дотук“, така "Вожак" отдаде всичко на дисциплината в редиците на въоръжените сили на РФ.

Други военни канали обясняват, че няма никакви съобщения за Авдиевка по някаква причина. Причината не е, че руската армия е „изчерпала всичко“, а въпросът е, че „има интереси на армията и на Русия“. Военните кореспонденти смятат, че не може да се пише за успехите на руските въоръжени сили, за да не се разобличат „нашите тигри“.

Засега руснаците са помолени да изчакат и да бъдат търпеливи. Факт е, че може да тече подготовка за мащабна военна операция и врагът може да използва информация от интернет.

„Прекрасно разбираме, че врагът ще се възползва от информационния вакуум в своя полза, но в момента това е така“, обобщават авторите на каналите в Telegram.