"В Посолството на Русия ежедневно постъпват много съобщения, в които граждани на България изразяват желание да заминат за Украйна, за Донецката и Луганската народни републики да се борят срещу фашистките групировки на бандеровци". Това съобщиха от дипломатическата мисия на Руската федерация у нас в профила си във Facebook.

"На всички тях изразяваме благодарност за съпричастността, но при това информираме, че в функциите на дипломатически представителства тази сфера не влиза", уточняват от там. 

От посолството на РФ определят като грубо погазване на нормите на международното право обявлението на посолството на Украйна у нас за набиране на доброволци за участие в бойните действия.

 
 
Припомняме ви, че вчера посланик Елеонора Митрофанова бе привикана на разговор с премиера в Министерския съвет, след като дипломатката си позволи да обижда българската външна политика и да прави сравнения с нашето освобождаване от турско робство с войната в Украйна.
 
На разговорите премиерът ни е призовал първия руски дипломат да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване и изиска от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции.
 
Посланик Митрофанова се извинила на министър-председателя.

Петков "издърпа ушите" на посланик Митрофанова, тя му се извини