Член на руските въоръжени сили, участвал в нахлуването в Украйна, е поискал политическо убежище след кацане в Мадрид, съобщава The Guardian.

27-годишният Никита Чибрин твърди, че е прекарал повече от четири месеца в Украйна като част от 64-та отделна гвардейска мотострелкова бригада, подразделение, обвинено в извършване на военни престъпления в района на Киев през март.

Чибрин кацнал в испанската столица във вторник и бе задържан в имиграционния център на летището. В телефонно интервю от летището в сряда вечерта Чибрин отрича да е замесен в докладваните военни престъпления на неговата част, като казва, че не е стрелял "веднъж" с пистолет, докато е бил в Украйна.

Той заявява, че е нетърпелив да свидетелства пред международния съд за преживяванията си в Украйна. "Нямам какво да крия", казва той. "Това е престъпна война, която Русия започна. Искам да направя всичко по силите си, за да го накарам да спре."

Чибрин споделя, че е решил да избяга от Русия, след като е дезертирал от частта си в Украйна през юни. Според Чибрин той е казал на командирите си, че се противопоставя на войната на 24 февруари, първия ден от нахлуването. Твърди, че е бил отстранен от ранга си на армейски механик, след като е проговорил и след това е получил задачата да извършва физически труд.

"Заплашиха ме със затвор. В крайна сметка моите командири решиха да ме използват като чистач и товарач. Бях поставен далеч от бойното поле", казва той за времето си в Украйна.

The Guardian не успява да провери независимо всички подробности от историята му. Чибрин е предоставил документи и снимки, показващи, че е бил дислоциран в 64-та отделна гвардейска мотострелкова бригада в Украйна.

Максим Гребенюк, адвокат, който ръководи базираната в Москва правозащитна организация Военен омбудсман, казва, че Чибрин се е свързал с него през лятото. Гребенюк твърди, че Чибрин е говорил за противопоставянето си на това, което Кремъл нарича своя "специална военна операция" и желанието си да не се бие в Украйна.

Чибрин е вторият известен руски военнослужещ, избягал от страната след участие в инвазията. През август Павел Филатиев, бивш руски парашутист, също избяга от страната, след като написа мемоари, критикуващи войната.

Роден в Якутск, Източен Сибир, Чибрин се присъединява към руската армия през лятото на 2021 г. "Не мислех, че ще участвам във война", признава той, цитирайки финансовите затруднения като причина за решението си да се присъедини към армията.

Той за пръв път е влязъл в Украйна със своя част на 24 февруари, пресичайки границата с Беларус. "Нямахме представа, че ще се бием в Украйна", спомня си той. "Всички бяхме измамени."

Чибрин прекарва първия месец от нахлуването в село Липивка - на 50 км западно от Киев. През този период бригадата му е обвинена в екзекуция на цивилни в Буча и Андриевка, две села близо до Липивка.

Руският сайт за разследвания iStories по-рано публикува изповед на войник, който е бил част от частта на Чибрин, който признава пред камера, че е застрелял и убил цивилен в украинския град Андриевка, на по-малко от 8 км от Липивка.

След като украински официални лица идентифицираха 64-та отделна мотострелкова бригада като частта, окупирала Буча, руският президент Владимир Путин я удостои с почетното звание "гвардейска" и я похвали за нейния "велик героизъм и смелост".

Чибрин твърди, че не е бил свидетел на стрелба по време на престоя си в Липивка, но признава, че неговият отряд редовно ограбвал украински домове. "Ограбиха всичко, което имаше. Перални, електроника, всичко", казва той.

Той добавя, че има "широко разпространени слухове" сред неговите другари, че членове на неговия отряд са замесени в сексуално насилие и убийства на цивилни. ООН по-рано заяви, че Русия е използвала изнасилване и сексуално насилие като част от своята "военна стратегия" в Украйна.

Руските войски бяха принудени да се оттеглят от покрайнините на украинската столица през март. Чибрин казва, че неговият отряд е бил изпратен в Бухаевка, град в североизточната част на Харковска област на страната.

Той описва морала в своята част през цялото време, прекарано в Украйна, като "изключително нисък", потвърждавайки обширни медийни съобщения, които представят руската армия като измъчвана от морални проблеми. "Всеки се опитваше да намери начин да се измъкне от армията. Но нашите командири ни заплашваха, че ще ни застрелят, ако дезертираме."

Чибрин казва, че на 16 юни е успял да избяга от Украйна, като се е скрил в камион, който се е отправил към Русия, за да вземе хранителни доставки.

След известно време той се свързва с правозащитната мрежа Gulagu.net, която му помага да напусне Русия по-рано този месец. Владимир Осечкин, ръководителят на Gulagu.net, потвърди, че неговата организация е помогнала на Чибрин да напусне Русия.

Чибрин споделя, че се надява да получи политическо убежище в Испания, цитирайки публичното си противопоставяне на войната като опасност за здравето му, ако бъде изпратен обратно в Русия.

В четвъртък вечерта Чибрин бе освободен от имиграционния център на летището в Мадрид, пише dnes.bg. Той казва, че ще бъде настанен във временен приют за бежанци в испанската столица, докато властите разглеждат молбата му за убежище.

Говорител на испанското вътрешно министерство отказа да коментира случая, позовавайки се на правилата за международна закрила и риска от възможно преследване на кандидатите.