Медиите съобщават за унищожаване на военни гробове, организирано от руснак, който се опитал да влезе в редиците на бойците на ЧВК "Вагнер", но получил отказ.

Според изданието BAZA в Киров руснакът не е успял да премине „конкурсния подбор” за частна военна компания като доброволец. В отмъщение той отишъл до местното гробище и разбил гробовете на „вагнерите“, които намерил на местното гробище „Огородники“.

Според канала 43-годишният Алексей Ш. не само е унищожил кръстовете на гробовете, но и се е опитал да развали емблемите на ЧВК, което навежда на мисълта за лични сметки с организацията.

Всичко това разказал пред полицаите самият задържан, като признал, че след отказа бил много обиден на компанията.

Вагнер не коментира ситуацията, но нейният основател Евгений Пригожин каза, че компанията няма да сключва договори с Министерството на отбраната. Според него държавата трябва да участва в осигуряването на социални гаранции на ветераните и бойците от Северния военен окръг.

Той обясни, че когато „Родината беше в беда“ и Русия се нуждаеше от помощта на ЧВК, „всички ние дойдохме да я защитим“.

„Президентът обеща на всички ни социални гаранции“, спомня си бизнесменът, добавяйки, че днес „съм тук, но утре ме няма“.

Пригожин разкритикува идеята неговите наемници да сключат договор с министерството на отбраната, като даде да се разбере, че никой от "вагнеровците" няма намерение да прави това. И изрази надежда, че Държавната дума и Министерството на отбраната на Руската федерация ще намерят компромис, който ще им позволи да получат обещаните социални гаранции като членове на "специалната опрация".

Бизнесменът припомни, че статут на участник във военните действия може да получи руснак, ранен или напуснал зоната на НВО, както и семейството на загинал военен. Има само 20 000 убити от тях във Вагнер, каза той.

Превод: GlasNews