Руснаците плащат до 27 000 долара, за да избягат от страната с частни самолети, след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация. Компаниите, които предлагат полети с частни самолети, отчитат рязко увеличение на заявките за еднопосочни полети извън Русия.

Цената е между 21 500 и 27 000 долара за едно място в частен самолет, според доклада.

Руснаците се насочват предимно към страни, които все още им позволяват да влизат без виза. Това са Турция, Армения и Азербайджан.

Много европейски страни заявяват, че няма да позволят на руснаци, бягащи от мобилизация, да пресичат границите им, а много от тях вече блокираха руски туристи.

Според Евгений Биков, директор на брокерска компания Your Charter, преди са получавали около 50 заявки на ден, но сега този брой се е увеличил до 5000 на ден. "Ситуацията опира до лудост в момента", добави той, цитиран от Guardian.

По думите на Едуард Симонов, главен изпълнителен директор на авиационната компания FlightWay, търсенето на частни самолети се е "увеличило с 50 пъти". "Всички европейски компании, предлагащи частни самолети напуснаха пазара. В момента има повече търсене от предлагането и цените са завишени в сравнение с преди шест месеца", каза Симонов.

Миналата седмица Путин обяви частична мобилизация, пише money.bg. Съобщението предизвика паника сред много руснаци. Търсенията в Google за това как да напуснат Русия се увеличиха, еднопосочните самолетни билети от Москва се разпродадоха, а сателитните изображения показват дълги опашки от автомобили на пропускателните пунктове по границите на Русия.