Най-добре е руснаците да избират места в края и средата на влака, тъй като те са най-безопасни при експлозия, каза шефът на Министерството на извънредните ситуации в Русия Александър Куренков.

„Като част от терористичен акт, за да се нанесат максимални загуби, експлозията ще бъде почти 100% в предния вагон“, каза Куренков, цитиран от ТАСС. Той отбеляза, че след такъв взрив следващите вагони ще настигнат предните, в резултат на което ще започнат да го притискат със скоростта, която ще се развие.

„Съответно можем да направим изводи от това, че най-безопасното място е или в края на влака, или в средата“, каза Куренков. Той добави още, че според него хората трябва да бъдат обучени на мерки за безопасност при всякакви обстоятелства.

Последната голяма терористична атака в руското метро се случи на 3 април 2017 г. Тогава в резултат на самовзрив от атентатор-самоубиец на участъка между станциите Сенная площад и Технологичния институт в Санкт Петербург загинаха 16 души, включително самият терорист, а 87 души бяха ранени. Десетима пътници загинаха на мястото на експлозията, петима починаха в линейки и болници.

На 23 май ФСБ съобщи за задържането на двама жители на района на Нижни Новгород за подготовка на саботаж на железопътната линия по указание на Службата за сигурност на Украйна (СБУ). При подготовката задържаните извършили разузнаване, а също така закупили компоненти за самоделно запалително устройство.

На 16 май ФСБ обяви, че е предотвратила терористична атака срещу железопътната линия в Крим. Според разузнавателната служба мъж, роден през 1999 г., вербуван от украинското военно разузнаване, и негов партньор, роден през 2000 г., са се опитали да извършат престъплението. И двамата бяха задържани при опит да поставят взривно устройство под железопътната линия край село Октябрьское, Ленински район на Крим.

На 14 май на сайта на Волжската железница се появи съобщение, че във Волгоградска област вагоните на товарен влак са дерайлирали поради „намеса на неоторизирани лица“. Според телеграм канала Baza причината за дерайлирането на товарния влак е нападение от украински дрон.

В началото на май ФСБ съобщи за ликвидирането на саботьор на украинското военно разузнаване, пристигнал от Литва и планиращ да извърши терористични атаки в Русия.