„Западът цинично използва украинския народ като пушечно месо, като таран срещу Русия. Той продължавайки да снабдява Украйна с оръжие и боеприпаси, изпращайки наемници и тласка страната по пътя на самоубийството." Това заяви руският президент Владимир Путин във видеообръщение към участниците в среща на министрите на отбраната на държавите от Шанхайската организация за сътрудничество.

България ще окаже военна помощ на Украйна

Руският държавен глава обвини западните елити, че „съзнателно вървят към разпространение на хаос и изостряне на международната обстановка“.

По думите му западните страни в продължение на години безсрамно изпомпват и експлоатираше ресурсите (на Украйна), поощряват геноцида и терора в Донбас.

Путин отбеляза, че сегашните събития в Украйна са тежки последици от стремежа на САЩ да запазят хегемонията си на всяка цена.

"Убеден съм, че характерът и мащабите на съвременните заплахи предявяват повишени изисквания към нашето взаимодействие по линия на министерствата на отбраната", допълни руският лидер по време на видеообръщението си към срещата на ШОС и ОНД.

Путин също така изрази увереност, че тясното партньорство в областта на отбраната ще повиши авторитета и влиянието на държавите членки на двете организации и ще съдейства за укрепване на сигурността и стабилността в Евразия и в света като цяло, като послужи за по-нататъшното развитие на традициите на приятелство и доверие между страните.

Руският президент изрази мнение, че зараждането на многополюсен световен ред е обективен исторически процес.