Медиите съобщават, че физикът Григорий Клинишов е намерен мъртъв в собствения си апартамент на Космодамианската набережна в Москва. Той е един от създателите на първата съветска термоядрена бомба РДС-37.

Според Regnum физикът е бил на 92 години към момента на смъртта си. Тялото на учения е намерено от негови роднини, дошли да посетят възрастния мъж. Това се случило на 17 юни.

Предварителното разследване на инцидента показа, че Клинишов вероятно се е самоубил. Възрастният учен изчакал близките му да напуснат апартамента и в този кратък период от време се самоубил.

Фактът на самоубийството се посочва от прощалната бележка, оставена от физика.

Известно е, че известният учен е роден в столицата през 1930 г. Като изследовател с докторска степен по физика и математика той участва в създаването на RDS-37, разработвайки бомбен заряд.

За работата си е удостоен с Ленинска награда през 1962 г. Той също така стана създател на няколко вида бомби от този тип нови поколения.

Изпитанията на снаряда са проведени през 1955 г. на полигона в Семипалатинск. Мощността на бомбата беше 1 Mt, но и това беше достатъчно, за да доведе до трагедия в околните населени места. Така в радиус от 200 км в 59 населени места няколко сгради са разрушени и повредени от експлозията, десетки хора са ранени и убити.

Едно от тях, което загина при срутването на таваните, е тригодишно момиченце от село Малие Акжари. Регистриран беше повишен радиационен фон в радиус до 240 км от епицентъра.