Руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки искането на Федералната генерална прокуратура на Федерална република Германия към съда за изземване на руски активи, нарече германското ръководство „крадлив народ“.

"Хората са крадци, това отдавна го разбрахме. Преди бяха крадци в този, разбирате ли, политически смисъл, в смисъл на отказ от споразумения, в смисъл на опит да излъжеш някого. Но сега са крадци в буквалния смисъл на думата. смисъл“, каза Лавров по време на пресконференция след посещението в Тунис, съобщават руски медии.

Освен това Лавров отбеляза, че САЩ в затворени контакти обясняват на европейците „как да променят законите“, за да вземат и откраднат руски активи.

„Как Западът сега тичат с тази идея да намерят някакви законни начини да конфискуват руски активи или, както разбирам, като първа стъпка, да конфискуват печалбите, които получават от тези активи и да ги изпратят на Украйна. Европейците все още запазват някои признаци на уважение към собствените си закони, така че те бавно вземат тези решения. Но според нашите данни американците в затворени контакти им обясняват как да променят тези закони, за да вземат всичко и накрая да го открадне. Е, да видим. Днес руският финансов министър Антон Силуанов, според мен, коментира подобна тема и каза, че ако физически се осъществи такава конфискация, ние също имаме какво да конфискуваме отговор”, добави Лавров.

По-рано германската прокуратура съобщи, че е изпратила петиция до съда с цел изземване на руски активи на стойност над 720 милиона евро и попълване на държавния бюджет с тях. Представител на съда във Франкфурт на Майн каза, че искането на германската генерална прокуратура за изземване на повече от €720 милиона руски активи все още е в процес на предварително разглеждане и все още няма решение за началото на основния съд. производство.